台の森

仙台台原の住宅地に残された600坪の森。
元々古い住宅が建っていたのですのが使われなくなったその土地は様々な木々の茂みになり、やがて20メートルの高さのある森になっていました。周囲にフェンスが張り巡らされたこの森を周辺地域の方にも利用してもらいながらリデザインする事が求められました。プロデューサーである積水ハウスとオーナーはここにグループホームと店舗付賃貸住宅を2件、既存の板蔵を利用したギャラリーを設ける事で事業収支を組立て企画。我々はそのグランドデザインの建築的側面や配置計画、ファサードのディレクションなどのデザイン監修とカフェ+陶芸教室、イタリアンレストランのインテリア設計を担当しました。
住宅の内部と森の関係、それぞれの棟の関係、周辺の方と森の関係を吟味しながら配置を決定しました。
完成後1年が経ち、竣工写真に収めました。
森には命が吹き込まれ、周辺や遠方からの人と一体となり地域の質が全く変わったと感じました。これから将来に渡って少しずつ変わりアップデートされていく事でしょう。
それはここに人が住み、自分事として台の森を育てていく覚悟があるから可能になる事なのです。
インタビュー
プロデュース/企画 積水ハウス 佐藤哲
基本計画 /デザイン監修/店舗インテリア設計 ひとともり 長坂純明 田所千絵

実施設計・施工 積水ハウス

An abandoned 2000m² forest in the residential area of Sendai Dainohara.  Originally, there was an old house on the land, but after the building was vacated, the plot became overgrown with various trees, eventually morphing into a 20 meter high forest. The forested plot, which was surrounded by a fence, was to be redesigned in such a way as to allow the surrounding community to also make use of it. The producer, Sekisui House, in cooperation with the owner, created a plan which took into account business expenditures and income through the building of: a group home; two rental houses with storefront space; and a gallery within the already existing storehouse found on the property. We were in charge of the architectural aspects of the overall design, the layout plan, direction of the facade, and the interior design of the cafe, pottery school, and Italian restaurant.  The layout was decided through close consideration and examination of the relationship between the interior of the houses and the forest, the relationship between each proposed building, and the relationship between the forest and the people living in the surrounding area.  One year has passed since its completion, and the essence of what was done has been captured within the photos of the finished project.  The forest has come to life, infused with a sense of wholeness between the forest, the local residents, and visitors coming from afar, changing the quality of the community completely. And these changes will continue bit-by-bit, an ongoing update as the community moves into the future.  This is possible because the people who live here are prepared to nurture the forest and recognize that this nurturing is, indeed, an aspect of their own selves.

Basic Planning/ Supervision / Store Interior Design: HITOTOMORI ARCHITECTS
Produced and planned/Construction :SEKISUI HOUSE

Award
Kids Design Award 2021